WinRAR

WinRAR je jednostavan, brz i fleksibilan program koji služi za kompresiju podataka. Podržava sve verzije i platforme Windows operativnih sistema, a postoji i aplikacija za Android platformu pod nazivom RAR Android. WinRAR je veoma moćan alat koji može da zapakuje i raspakuje najviše različitih formata, pri čemu su zapakovani podaci zaštićeni od raznih vrsta oštećenja.


Jedna od najvećih prednosti WinRAR softvera je to što se praktično spaja sa Windows Explorerom. Na brz i jednostavan način moguće je pretraživati i upravljati arhiviranim podacima ili kreirati nove. Da bi korisnik arhivirao ili raspakovao neku od datoteka, dovoljan je samo desni klik na željenu datoteku.

Osnovne karakteristike WinRAR programa:

• Konzistentnim kreiranjem manjih arhiva, WinRAR dobija na brzini što pored uštede prostora na disku i troškova prenosa, stvara veliku uštedu i u vremenu.

• WinRAR podržava sve najpoznatije kompresione formate (RAR, ZIP, CAB, ARJ, LZH, ACE, TAR, GZip, UUE, ISO, BZIP2, Z i 7-Zip).

• WinRAR automatski prepoznaje i bira najbolje metode kompresije, što ga čini idealnim za multimedijalne fajlove. Specijalni algoritam kompresuje multimedijalne fajlove, izvršive biblioteke i biblioteke objekata na veoma dobar način.

• WinRAR dozvoljava lako deljenje arhiva, omogućavajući njihovo čuvanje na nekoliko različitih diskova.

• Pored svega prethodno navedenog, WinRAR ima visoke performanse i pri slanju podataka preko veba. Njegova 128-bitna enkripcija lozinke i tehnologija autentikacije potpisa pruža potpuno poverenje u sigurnost podataka koji se šalju.

• WinRAR licence su validne za sve dostupne jezike i verzije platformi. Ukoliko postoji nekoliko različitih licenci, moguće je kombinovati verzije kako bi se zadovoljile sve individualne potrebe.

WinRAR možda nema najlepši interfejs, ali će vam najbolje I najbrže zapakovati ili raspakovati podatke. Svi budući update-ovi za WinRAR softver su besplatni.

Najnovija verzija je WinRAR 6.11, koji podržava novi Windows 11 operativni sistem.

Karakteristike WinRAR 6.11:

• Dodata podrška za Gz arhive sa velikim arhivskim komentarima. U ranijim verzijama nije bilo moguće raspakovati Gz arhivu ukoliko je komentar bio veći od 16 KB;

• Arhivski komentari u Gz arhivama se prikazuju u prozoru za komentare, a otvoriće se pritiskom na “Prikaži informacije“. Veliki komentari bivaju prikazani delimično. U prethodnim verzijama Gzip komentari uopšte nisu bili prikazivani;

• Rezervisani naziv uređaja praćen ekstenzijom datoteke, kao što je npr. aux.txt u Windows 11 operativnom sistemu ekstrahuje se čak i bez “Allow potentially incompatible names” opcije. Za razliku od prethodnih verzija Windows operativnog sistema, Windows 11 tretira takva imena kao uobičajene dokumente;

• Imena uređaja bez ekstenzije, kao što je aux, i dalje zahtevaju da se raspakuju bez obzira na verziju Windows operativnog sistema.

Extreme novosti

Extreme bilteni

Partneri