Šta je novo u CorelDRAW Graphics Suite 2024?

 

Kompanija CorelDRAW objavila je 5. marta ove godine, novu verziju softvera CorelDRAW Graphics Suite 2024. CorelDRAW, dugogodišnji saveznik dizajnera, ilustratora i kreativnih umova, sada ulazi u novu eru sa svojom najnovijom verzijom. Ova verzija donosi novitete koji će promeniti način na koji pristupamo dizajnu i stvaranju. Okarakterisan je kao potpun i kompletiran set alata za profesionalni dizajn, pomoću koga je moguće kreiranje vektorskih ilustracija, rasporeda, uređivanje fotografija i rad na tipografskim projektima.

Nova era kreativnosti

Painterly Brush Tool

 

Izgrađen na svetski poznatoj Corel® Painter® tehnologiji četkica, alatka Painterli Brush je pravi „game changer“ grafičkog dizajna.

Za razliku od drugih sličnih alata u drugim aplikacijama koje su zasnovane samo na vektorima ili samo na pikselima, alatka Painterli Brush kombinuje najbolje od oba sveta — četkicu zasnovanu na pikselima koja se kontroliše vektorskim krivama.

 

 

Alatka Painterli Brush je sada prva alatka u grupi alatki Artistic Media. Kada se aktivira, traka sa svojstvima sadrži birač četkica, koji prikazuje desetine četkica u nekoliko kategorija.

Svaka kategorija se može proširiti i skupiti. Prelasom miša preko izabrane četkice ispod liste biće prikazan preview obrisa.

Da biste primenili slikarski potez četkicom na izabrani vektorski objekat, jednostavno izaberite četkicu. Kada se efekat primeni, možete podesiti podešavanja debljine četkice i transparentnosti na traci sa opcijama i promeniti boju desnim klikom na uzorak boje na paleti boja.

 

 

Kada ništa nije izabrano unapred, izaberite četkicu, a zatim kliknite i prevucite da biste kreirali slikarski potez od nule.

Slikarski potezi četkicom nisu destruktivni, što znači da možete da koristite alatku za oblikovanje da biste podesili čvorove duž vektorskog objekta, a potez četkicom se ažurira u skladu sa tim. Takođe možete da koristite alatku Pick da promenite veličinu, pomerite ili rotirate objekat.

 

 

Klikom na dugme „Obriši potez“ četkicom na traci sa svojstvima uklanja se ne samo potez četkice već i svojstva obrisa objekta.

Slikarski potezi se mogu primeniti i na tekst, a kada menjate tekst, potez će se ažurirati u skladu sa promenom.

 

 

Pogledajte to na delu! Pogledajte ceo video vodič Kako da koristite alatku Painterli Brush.

 

Remote fonts

Sada možete pristupiti i drugim fontovima, kao što su npr. Google fontovi, direktno u CorelDRAW-u i Corel PHOTO-PAINT-u.

Remote fontovi nisu difoltno omogućeni. Da biste ih omogućili potrebno je da:

• Otvorite Font list box koji se pojavljuje na traci kada se aktivira alatka za Text.

• Kliknite na ikonu Font Options i izaberite Font List Options.

• Na Fonts tabu u odeljku Tekst, čekirajte polje Enable remote fonts.

 

 

• Ovom podešavanju se takođe može pristupiti u meniju Tools tako što ćete kliknuti na Options >CorelDRAW, a zatim pređite na karticu Fonts u odeljku Text.

Kada su fontovi omogućeni, okvir sa listom Font prikazuje ikonicu oblaka za fontove na mreži koji nisu preuzeti i instalirani, kao i sve fontove koji se nalaze na vašem sistemu, ali nisu instalirani. Primer je porodica Google Fontova – Arvo.

 

 

• Ovom podešavanju se takođe može pristupiti u meniju Tools tako što ćete kliknuti na Options >CorelDRAW, a zatim pređite na karticu Fonts u odeljku Text.

Kada su fontovi omogućeni, okvir sa listom Font prikazuje ikonicu oblaka za fontove na mreži koji nisu preuzeti i instalirani, kao i sve fontove koji se nalaze na vašem sistemu, ali nisu instalirani. Primer je porodica Google Fontova – Arvo.

 

Rad sa nedestruktivnim efektima (Non-destructive effects workflow)

 

Dodajte senke, refleksije i druge efekte bez straha da ćete načiniti trajne promene na originalnom dizajnu. Suština je u tome da se efekti se primenjuju kao slojevi koji se mogu lako dodati, prilagoditi ili ukloniti u zavisnosti od potrebe.

U CorelDRAW-u, dodavanjem bitmap efekta iz menija Effects sada se automatski otvara kartica fx u Propreties prozoru. Ovde možete pristupiti svim alatima i podešavanjima za nedestruktivne efekte, za brza podešavanja u realnom vremenu i beskrajno eksperimentisanje.

U PHOTO-PAINT-u inspektor efekata je organizovan kao jedno mesto za sve nedestruktivne efekte. U obe aplikacije imate mogućnost da primenite više različitih specijalnih efekata na isti objekat, uključite ili isključite određene pojedinačne efekte i promenite njihov raspored. Samo jednim klikom možete resetovati efekat ili izjednačiti sve efekte.

 

 

Ukoliko želite da saznate više o navedenim efektima, možete pogledati tutorijale iz nastavka.

Primena efekata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji na bitmape i vektore

Primena efekata u PHOTO-PAINT

 

Veliki broj novih dizajnerskih šablona

 

Corel je ekskluzivno za svoje korisnike pretplatničkih i probnih (trial) licenci pripremio izbor od 300 prilagodljivih šablona na cloudu. Uz pomoć ovih šablona možete da napravite prelepe brošure, logotipe, infografiku, veb grafiku i još mnogo toga.

 

 

Za više informacija možete pogledati sledeći tutorial: Rad sa šablonima

U narednom tekstu pisaćemo o najznačajnijim poboljšanjima koja su prvi put predstavljena pretplatnicima u septembru 2023. god., a koja su sada dostupna svim korisnicima CorelDRAW Graphics Suite 2024.

 

Iskoristite promo period koji traje do 31. maja i nabavite  CorelDRAW Graphics Suite 365-Day Subscription (jednogodišnja pretplata) po sniženoj ceni.

Promo ponuda za CorelDRAW Graphics Suite – Extreme doo | Softver na jednom mestu

 

Za više informacija o alatu ili načinu kupovine ili ceni, možete nam se obratiti na softver@extreme.rs.

Partneri