Adobe InDesign CC

U Adobe InDesign-u je moguće kreirati savršena dizajnerska i tipografska rešenja za sve – od knjiga i brošura do aplikacija za iPad i digitalne časopise. Svima onim koji se bave upravo ovakvom vrste kreacije jasno je koliko je značajna jednostavnost prilikom prelamanja stranica različitih dimenzija, kao i prilagođavanje različitim ekranima, u čemu Adobe-jev InDesign beskompromisno prednjači u odnosu na sve druge dizajnerske alate.

Budući da dolazi kao deo Creative Cloud aplikacije moguća je sinhronizacija podešavanja s istim i podešavanje prečica na tastaturi ili radnim površinama na nekoliko računara.

Adobe InDesign za kratko vreme postao je vodeći softver u industriji za izgled i dizajn štampanih i digitalnih medija. Od 1999. godine kada se pojavio na svetskom tržištu softver je razvijan u smeru unapređenja dizajnerskih kreacija.

Karakteristike Adobe InDesign alata

Adobe InDesign alat unapredio je dizajn razvojem podrške za OpenType fontove, transparentnošću karakteristika, optičkim poravnanjem margina itd. Danas veliki broj dizajnerskih umova stvara neverovatne interaktivne sadržaje upravo pomoću ovog softvera. Digitalni časopisi, e-knjige i interaktivni mrežni dokumenti, kao i video, prezentacije i animacije koje privlače pažnju onih kojima se sadržaj plasira, nose potpis Adobe InDesign-a.

Dizajneri brže i jednostavnije sarađuju i sa zainteresovanim strankama pomoću ovog alata. Adobe InDesign omogućava brzu izmenu pomoću pametnih alata i pripremljenih stilova za paragrafe ili predmete. Takođe, postavljanjem vašeg dizajnerskog rada na nekoj od web stranica ili deljenjem PDF dokumenta sa klijentom omogući ćete da „recenzija“ brzinom svetlosti stigne natrag do vas. Aplikacija je u korespodenciji sa Creative Cloud-om i Experience Manager-om, tako da je sadržaj, grafike i fontove moguće deliti tokom svih vaših projekata.

Pomoću profesionalno razvijenih alata, nastalih osluškivanjem dizajnerskih potreba, moguće je kreirati stranice sa više stupaca elegantne tipografije, bogate grafike sa slikama i tabelama.

Najnovije karakteristike Adobe InDesign-a omogućavaju i jednostavnije kreiranje interaktivnih i atraktivnih sadržaja bilo za štampu ili digitalno izdavaštvo. Korisnici ovog softvera kao najznačajnije unapređenje ističu novi alat Sync Fonts, pomoću kog dizajneri jednostavnije nalaze idealan font pretragom više od 700 fontova iz Adobe baze. Pohvalno je i to što je unapređena verzija softvera okarakterisana i kao jednostavnija za upotrebu i pristupačnija za intuitivnije kreiranje i upravljanje hiperlinkovima, kao i unapređena kontrola nad svim elementima dokumenta prilikom izvoza.

Adobe InDesign licenciranje

Adobe InDesign se više ne može nabaviti kao trajna licenca, već samo kroz godišnju pretplatu i to na dva načina:

  1. Licenca za pojedinačnu InDesign Creative Cloud aplikaciju (pretplata na 12 meseci). Osim za InDesign CC važi i za sve druge Adobe pojedinačne aplikacije ( Photoshop, Premiere, Acrobat…).
  2. Licenca za godišnju pretplatu na sve Adobe Creative Cloud aplikacije (Creative Cloud for teams).

Oba načina licenciranja vam osim rada u samoj aplikaciji daju i mogućnost korišćenja  Adobe Cloud servisa.

Adobe InDesign softver probna verzija

Adobe InDesign besplatnu probnu verziju (trial u roku od 7 dana) možete preuzeti na sledećoj stranici.

Adobe InDesign cene

Cene za Adober InDesign licence (pretplata na pojedinačne aplikacije i komplet Adobe paket) možete pronaći u cenovniku na: https://extreme.rs/cenovnik/.

Adobe InDesign CC 2022

Pored toga što će biti optimizovan za „izvorno“ pokretanje na uređajima sa Apple-ovim Silicon M1 čipom, InDesign 2022 će imati sledeća unapređenja:

  • Nove prednosti u skaliranju korisničkog interfejsa (UI);
  • Mogućnost čuvanja boja, vektora (u SVG) i tipa (u karakterima, stilovi koji su slični Adobe Font-ovima) sa slika kao stavki u CC biblioteci;
  • Master stranice u InDesignu sada nose naziv “Parent“ strane;
  • U pripremi su još online uređivanje kopija i Publish Online 2.0.