Adobe Illustrator CC

Adobe Illustrator je softver namenjen dizajnerima koji rade u različitim oblastima digitalne grafike, konkretno onim koji se bave dizajnom i izradom pripreme za štampu. Od strane stručnjaka iz ove oblasti ocenjen je kao napredni alat za uređivanje vektorske grafike. Ovaj program deo je Adobe Creative Cloud  paketa. Ima izvanrednu sposobnosti integracije sa drugim softverima, kao i mogućnost konverzije print projekta u sadržaj za mobilne aplikacije i internet.

Set alata koji se nalaze unutar Adobe Illustrator-a daju vam mogućnost kombinovanja teksta, slike i grafike, kao i mogućnost da kreirate sve od logotipa, vizit karata, znakova, plakata, pa sve do brošura, mock up-ova, grafičkih elemenata za sajtove i aplikacije i složene ilustracije.

Pomoću Illustrator-a moguće je crtati ručne crteže i ilustracije, precrtati i nanovo bojiti postojeće ilustracije. Ukoliko Illustrator upotrebite u arhitekturi može da vam posluži za perspektivno crtanje i izvlačenje linija iz horizontale, od kojih kasnije nastaju digitalne slike objekata. Takođe, ilustracije u Illustrator-u mogu da se koriste i u drugim Adobe-jevim softverima, naročito kod InDesign-a za štampane i digitalne magazine, Flash-a za igrice i animacije za web, Photoshop-u radi upotrebe „smart“ filtera, Premiere i Adobe After Effects za sekvence u titlovanju i upotrebu video animacije.

llustrator u 2021 naći će se na iPad-u

Nakon što je Photoshop pronašao svoje mesto na iPadu, konačno je došlo vreme da nastane i iPad verzija illustratora. Glavne funkcije radne verzije naći će se i u iPad verziji – kreiranje dizajna pomoću Apple Pencil-a, ali i neke nove specifične funkcije poput čuvanje projekata u oblaku i pristup 18.000 Adobe fontova. U budućnosti, kompanija Adobe, namerava da Illustrator integriše sa Adobe Sensei-om, kao i nešto novijim alatima i efektima.

Ilustrator CC licenciranje softvera

Adobe Illustrator se više ne može nabaviti kao trajna licenca, već samo kroz godišnju pretplatu i to na dva načina:

  1. Licenca za pojedinačnu Illustrator Creative Cloud aplikaciju (pretplata na 12 meseci). Osim za Illustrator CC važi i za sve druge Adobe pojedinačne aplikacije ( Photoshop, InnDesign, Acrobat…);
  2. Licenca za godišnju pretplatu na sve Adobe Creative Cloud aplikacije (Creative Cloud for teams).

Oba načina licenciranja vam osim rada u samoj aplikaciji daju i mogućnost korišćenja Adobe Cloud servisa.

Adobe Illustrator CC probna verzija

Adobe Illustrator CC probnu verziju (trial u roku od 7 dana) možete preuzeti na sledećoj strani.

Adobe Illustrator cena

Cene za Adobe Illustrator licence (pretplata na pojedinačne aplikacije i komplet Adobe paket) možete pronaći u cenovniku na: https://extreme.rs/cenovnik/.

Adobe Illustrator CC 2022

  • Nove funkcionalnosti za kolaboraciju i za desktop i za iPod verziju Illustratora imaju opciju “share for commenting“, koja daje mogućnost deljenja rada sa klijentima i kolegama, kako biste što pre dobili feedback;
  • Unapređeni su 3D efekti zajedno sa redizajnom panela, novim funkcionalnostima i pristupom Substance 3D materijalima;
  • Automatsko aktiviranje fonta;
  • Illustrator na iPad-u će dobiti set funkcionalnosti za praćenje slika pod nazivom Vectorize, plus Brushes (četke), Blends (blende), Transform as Shape (transformiši kao oblik), lenjiri i vodiči, pamćenje prethodne verzije, postavljanje povezanih PSD dokumenata i mogućnost sečenja i lepljena između Illustratora i Photoshopa i Fresco-a na iPad-u.

*Beta verzija Photoshopa i Illustratora na webu (browseri Chrom i Edge) se razvijaju.

Na ovom linku možete da pristupite Illustratoru kroz web.

Da biste pristupili beta verziji Photoshopa kroz browser, potrebno je da kliknete na “Open in Photoshop on the web beta“ u zaglavlju kada vam je otvoren Photoshop dokumetn u pretraživaču.

Za sva pitanja i nedoumice vezane za ovaj alat nam se možete obratiti na softver@extreme.rs.