Prestanak podrške za Windows XP

Kraj podrške za Microsoft Windows XP

Prestanak podrške za operativni sistem Windows XP od strane kompanije Microsoft je najavljen za 8. april 2014., kada će biti objavljena i poslednja zakrpa ovog sistema. Nakon ovog datuma, svi računari na kojima se nalazi ovaj operativni sistem će i dalje funkcionisati, ali će biti podložniji spoljašnjim uticajima i sigurnosnim pretnjama i virusima, jer za njih neće biti obezbeđene automatske ispravke, ažuriranja ili tehnička pomoć.

Da bi organizacijama olakšala prelazak na novi operativni sistem, Microsoft će nastaviti da obezbeđuje ažurirane verzije potpisa i programa za zaštitu od malvera do 14. jula 2015. godine, što svakako ne utiče na datum prestanka podrške. Detaljnije o ažuriranju antimalver programa pročitajte na blogu Microsoft Malware Protection Center (MMPC).

Opšta preporuka je da do datuma isteka podrške svi postojeći korisnici Windows-a XP ažuriraju svoje operativne sisteme kako bi izbegli eventualne napade, zloupotrebu ili krađu podataka, jer ni sa potpisom za zaštitu od malvera i ažuriranim verzijama antimalver programa ove računare ne bi trebalo smatrati u potpunosti zaštićenim.

Zajedno sa ovim istekom podrške za Windows XP, prestaje podrška i za Microsoft Office 2003 i Exchange Server 2003.

Ukoliko želite da saznate kako se ovaj istek podrške konkretno odražava na vaše računare, koji je najpogodniji način za prelazak na operativni sistem za koji postoji podrška i kako možete poboljšati sveukupnu sigurnost računara ukoliko i dalje želite da zadržite Windows XP, kontakirajte našeg savetnika za licenciranje http://extreme.rs/savetnik-za-licenciranje/.

Partneri