Obaveštenje o promeni načina licenciranja za Microsoft Teams Rooms

Od 01. jula 2023. godine menja se način licenciranja za Microsoft Teams Rooms (Microsoft Teams Rooms licenses – Microsoft Teams | Microsoft Learn). Stare verzije Teams Rooms-a (Microsoft Teams Rooms Standard (legacy) i Microsoft Teams Rooms Premium (legacy)) biće zamenjene novim proizvodima Microsoft Teams Rooms Basic i Microsoft Teams Rooms Pro.

Microsoft Teams Rooms Pro (40 USD) je nova verzija koja korisnicima pruža bolji iskustveni doživljaj u toku sastanka, ubačeni su inteligentni audio i video sadržaji, prvi red učesnika, sadržajne galerije i podrška za dva ekrana. Takođe, dodate su napredne funkcije upravljanja kao što su upravljanje udaljenim uređajima, smernice za uslovni pristup i detaljna analiza uređaja. Microsoft Teams rooms Pro licenca najviše odgovara srednjim i velikim preduzećima.

Microsoft Teams Rooms Basic (0 USD / maksimalno 25 uređaja) pruža standardne opcije za organizaciju sastanka svojim korisnicima bez dodatnih troškova. Osnovna licenca za Teams Rooms uključuje zakazivanje, pridruživanje sastancima, deljenje sadržaja i kolaboraciju, kao i osnovne bezbednosne i upravljačke mogućnosti.

Sa druge strane, Basic licenca poseduje i određena ograničenja koja je potrebno uzeti u obzir pre odluke o izboru nove licence. Ukoliko želite da se prijavite na više od jednog Teams Rooms sistema u istoj sobi, a da pri tome koristite i isti nalog, biće vam potrebna Teams Rooms Pro licenca. Takođe, Basic licenca se može koristiti za najviše 25 korisnika.

Detaljan pregled funkcionalnosti koje su dostupne u Basic i Pro verziji Teams Rooms-a možete pogledati na linku: Microsoft Teams Rooms licenses – Microsoft Teams | Microsoft Learn.

 

 

Šta to znači za korisnike?

Svi koji trenutno koriste Teams Rooms Standard ili Teams Rooms Premium mogu da nastave sa korišćenjem svojih licenci sve do datuma njihovog isteka. Da biste obezbedili korišćenje zastarelih licenci nesmetano i nakon 01. jula, a do datuma isteka licenci neophodno je da pomenuti uređaj bude dodeljen ili Microsoft Teams Rooms Basic licenci ili Pro licenci. Kada postojeće (zastarele) licence isteknu, potrebno je zameniti ih novim. Ovde je bitno naglasiti da se prelaz na nove licence neće desiti automatski, već je po isteku starih neophodno kupiti novu licencu Pro ili Basic.

Kako da updejtujete svoje licence?

Pošto znamo da svaki proces nadogradnje oduzima vreme, u nastavku vam prosleđujemo korak po korak uputstvo za proveru malih serija uređaja i automatizovanu skriptu za grupnu proveru licenci kako bismo vam pomogli da prelazak bude što lakši. Takođe, u nastavku je i video  How to audit your Teams Rooms Licenses | Microsoft – YouTube.

Par reči za kraj

Naša preporuka je da proverite Microsoft Teams Rooms licence koje trenutno koristite, kao i njihov datum isteka da biste znali koji su sledeći koraci koje je potrebno da preduzmete. Za više informacija, možete posetiti Teams Rooms Plans and Pricing | Microsoft 365 ili nam se obratite na softver@extreme.rs.

Partneri