Novina u korišćenju Adobe veštačke inteligencije

Korisnici širom sveta su oduševljeni mogućnostima veštačke inteligencije koja progoni Adobe Firefly, Generative Fill i Expand u Photoshopu, Generative Recolor u Illustratoru i drugim alatima. No, da bi korisnici uživali u toj tehnologiji Adobe koristi ogroman broj specijalizovanih super-brzih računara tzv. Farmu servera! Ne samo da ta „farma” košta da se opremi, već troši prilično resursa da bi radila.

 

Zbog svega toga Adobe uvodi sistem „kredita” koji će se trošiti svaki put kada se ova tehnologija bude upotrebljavala. Jedna upotreba troši, za sada, jedan kredit. Ovi „krediti” će se trošiti samo, kako je rečeno, kada se koriste gorenavedene opcije programa, pa npr. korišćenje Select Subject sa Cloud opcijom uključenom neće ulaziti u ovaj režim.

 

Trenutno, korisnici koji imaju ceo Creative Cloud paket će imati na raspolaganju 1000 kredita mesečno. A korisnici pojedinačnih programa između 100 i 500, zavisno od programa i momenta kupovine softvera. Krediti se neće moći prenositi iz meseca u mesec, pa sve ono što nije iskorišćeno u jednom mesecu se gubi i novi mesec počinje sa zadatom količinom kredita.

 

Ako korisnik potroši svoju mesečnu količinu kredita i dalje će biti u mogućnosti da koristi ovu tehnologiju, ali neće imati prioritet u izvršenju zadatog zahteva, što u prevodu znači da će duže čekati da se traženi sadržaj generiše. Takođe, korisnici će biti u mogućnosti da dokupe još kredita. Kako će to raditi u zemljama gde nije moguće direktna kupovina sa Adobe sajta, videćemo.

 

Ova novina stupa na snagu 1. novembra 2023. godine.

Partneri