Najava: Windows 11 će na tržištu biti dostupan od 5. oktobra

Konačno je poznato! Windows 11 počeće da postaje dostupan od 5. oktobra 2021. godine. Toga dana besplatna nadogradnja na Windows 11 počeće da se isporučuje na odgovarajuće Windows 10 računare, i računare koji su unapred imali upakovan Windows 11.

Windows 11 operativni sistem ponudiće potpuno novi korisnički doživljaj. Veća produktivnost i bolje iskorišćeni resursi računara, dve su stavke koje iz kompanije Microsoft posebno apostrofiraju po pitanju novog operativnog sistema.

Šta je novo u operativnom sistemu Windows 11 saznajte u nastavku:

  1. Dizajn i zvukovi – dizajn je okarakterisan kao svež, moderan i donosi osećaj lakoće prilikom korišćenja;
  2. Start dugme postavljeno je u centar taskbara. Ovo dugme koristi puni potencijal Cloud rešenja i Microsoft 365, zbog čega je u mogućnosti da vam prikaže sve nedavno otvorene dokumente bez obzira na to s kojeg uređaja ste ih otvarali.
  3. Snap Layout, Snap Groups i Desktop olakšavaju vam obavljanje više zadataka istovremeno i optimizaciju korišćenja ekrana;
  4. Bolja integracija sa Microsoft Teams-om;
  5. Widgets ima ulogu novog personalizovanog feed-a sa veštačkom inteligencijom, gde je na brz način moguće pristupiti podacima koji su vam u trenutku bitni;
  6. Windows 11 obradovaće i gejmer s obzirom da je u mogućnosti da im pruži bolje iskustvo zahvaljujući DirectX 12 Ultimate i preko 100 visokokvalitetnih igara po niskoj ceni;
  7. Windows Store olakšava pretraživanje i otkrivanje novih aplikacija i igara;
  8. Na Windows-u 11 biće dostupne i Android aplikacije;
  9. Windows 11 kao najinkluzivniji operativni sistem do sada napravljen u Microsoftu;
  10. Windows 11 donosi nove mogućnosti i za programere i dizajnere. Više na: What Windows 11 Means for Developers – Windows Developer Blog;
  11. Windows 11 prema mnogim najavama predstavlja operativni sistem za “ hibridni“ rad, donosi posebno iskustvo rada od kuće.

Zajednica Windows Insider je najvažnija u razvoju novog operativnog sistema

Windows Insider zajednica je bila od neprocenjive pomoći pri izradi novog operativnog sistema. Od objave prve verzije Insider preview Build objavljene u junu, angažovanje i povratne informacije su bile bez presedana. Zbog toga su se iz kompanije Microsoft posebno zahvalili svim pojedinicma koji su učestvovali od prvog do poslednjeg dana u razvoju operativnog sistema.

Uvođenje besplatne nadogradnje biće podeljeno na faze

Kako kažu iz kompanije Microsoft, besplatna nadogradnja na Window 11 počeće 5. oktobra i biće postepena, kako bi se održao fokus na kvalitetu. Dakle, novim uređajima koji ispunjavaju uslove prvo će biti ponuđena nadogradnja. Nadalje se očekuje kako će se na svim uređajima koji ispunjavaju hardverske zahteve i druge metrike pouzdanosti i starosti pojaviti nadogradnja.

Iz kompanije Microsoft rekli su kako očekuju da će svim podobnim uređajima biti ponuđena besplatna nadogradnja na Windows 11 do sredine 2022. godine.

Ukoliko imate računar sa operativnim sistemom Windows 10 koji ispunjava uslove za nadogradnju, Windows Update će da vas obavesti kada ista bude dostupna. Takođe, moguće je i da proverite da li je Windows 11 spreman za vaš uređaj tako što ćete da odete u Podešavanja > Windows Update i izabrati Proveri da li postoje ažuriranja.

Preuzeto sa: Windows 11 available on October 5 | Windows Experience Blog.

Partneri