Kako pronaći izgubljeni ili ukradeni laptop?

“Samo da spustim na minut ovde….” -uglavnom sve priče o izgubljenim laptopovima ovako počinju. Pored maksimalne opreznosti, nikad ne možemo u potpunosti biti sigurni da ćemo sprečiti nastanak neprijatnog događaja ovog tipa.

Ako ne mogu da sprečim gubitak, šta onda MOGU da uradim?

Potrebno je samo par minuta vremena kako bismo označili svoj laptop kao uređaj koji želimo da bude nadgledan Anti-Theft funkcijom, koja je standardni deo softvera Eset Smart Security. Ova funkcionalnost nam omogućava da brzo i lako pronađemo svoj uređaj ukoliko do njegovog nestanka dođe.

Anti-Theft funkcionalnost za zaštitu podataka za slučaj krađe.

Šta prvo učiniti kada vaš laptop nestane?

Umesto razmišljanja u svoj toj zbrci gde i da li ste zaboravili svoj računar negde, ko ima pristup njegovom sadržaju i kako ga koristi za različita logovanja, vi imate predefinisane korake koje treba preduzeti kako biste što pre pronašli svoj uređaj:

  1. Logujte se sa bilo kog računara na portal my.eset.com i ukoliko ste prethodno povezali vaš Smart Security sa my.eset.com nalogom i aktivirali Anti – Theft funkcionalnost videćete da je status vašeg računara podešen na podrazumevanu opciju “OK”. Ovo označava da Smart Security i dalje “ne zna” da je vaš račuanr nestao.
  2. Odaberite i označite uređaj koji je nestao.
  3. Odabrani računar označite kao nestao klikom na “Status” i biranjem opcije “My computer is missing”.

To je sve što je potrebno da uradite da biste aktivirali Anti-Theft funkcionalnost i kako bi ona započela sa radom na pronalasku vašeg računara.

Anti-Theft: Prijavljivanje nestalog laptop računara

Šta tačno radi Anti-Theft kako bi pronašao nestali laptop?

Nakon prvog uključivanja nestalog računara i njegovog povezivanja na Internet, Smart Security će dobiti obaveštenje od portala da je uređaj nestao i pokrenuti proces zaključavanja i prikupljanja statusnih podataka koji će vam omogućiti da lakše pronađete uređaj.

Izvršiće se restartovanja nestalog računara i aktiviranje fantom naloga. Aktiviranje ovog naloga ima za cilj da:

Šta učiniti sa prikupljenim podacima ?

Sa svim ovim prikupljenim podacima možete otići u policiju ili direktno poslati jednosmernu poruku, obaveštenje onome ko trenutno poseduje vaš laptop. Tekst poruke će se automatski pojaviti na ekranu nestalog uređaja. Poruci, uz tekst možete dodati i sliku koju je snimila veb kamera ukradenog laptopa. Ova slika služi kao dokaz osobi kod koje se vaš laptop nalazi da poznajete njen fizički identitet i okruženje u kom se nalazi.

Anti-Theft: Povratak izgubljenog laptop računara

Nakon što ponovo dođete u posed svog laptopa potrebno je da se ulogujete i da uređaj označite kao pronađen, gde će se “Status” računara ponovo postaviti na početnu opciju “OK”.

Partneri