Adobe Max 2020: Predstavljen ceo niz nadogradnji za Creative Cloud softver

Kompanija Adobe je na ovogodišnjoj konferenciji Adobe Max najavila najnovije dodatke svom Creative Cloud paketu – Illustrator na iPadu, Fresco na iPhoneu, AI za Photoshop i još mnogo toga.

Adobe Max 2020

S obzirom na trenutnu zdravstvenu situaciju, konferencija je održana online, a u fokusu su se našle teme koje se tiču upravo rada na daljinu. Između ostalog na konferenciji su predstavljeni podaci studije “State of Creativity 2020” koju je sprovela upravo kompanija Adobe, a koja pokazuje da 82 odsto kreativaca veruje kako je 2020. godina zauvek promenila njihove procedure rada.

Nove funkcije koje će imati Creative Cloud, a koje su predstavljene na konferenciji, odgovor su na gore pomenuto istraživanje. Među najistaknutijim nalaze se: mogućnost prikazivanja Photoshop, Illustrator ili Fresco projekata  putem linkova koji će moći da se dele.

Noviteti kompanije Adobe najavljeni za narednu godinu granaju se u četiri pravca:

Unapređeni su svi profesionalni profili, od Photoshopa i Illustratora do Fresca, XD-a i Lightrooma-a. U nastavku vam donosimo glavni pregled novih karakeristika:

Fresco našao mesto na iPhone-u

Adobe Fresco

Fresco, Adobe-jev softver za mobilno crtanje, pokrenut prošle godine na iPadu, dogodine će moći da se koristi i na iPhone-u. Aplikacija će omogućiti sigurnosnu kopiju radnih mapa u oblaku, što će uveliko olakšati rad na različitim kompatabilnim uređajima, ali i prebacivanje podataka. Interfejs je morao da bude redizajniran, budući da se iPhone koristi mnogo manjom pločom, a aplikacija je dodatno poboljšana. Naime, četke Smudge su integrisane, kao i dodavanje i uređivanje teksta, a omogućen je i pristup hiljadama Adobe fontova.

Illustrator konačno na iPad-u

Nakon što je Photoshop pronašao svoje mesto na iPadu, konačno je došlo vreme da nastane i iPad verzija illustratora. Glavne funkcije radne verzije naći će se i u iPad verziji – kreiranje dizajna pomoću Apple Pencil-a, ali i neke nove specifične funkcije poput čuvanje projekata u oblaku i pristup 18.000 Adobe fontova. U budućnosti, kompanija Adobe, namerava da Illustrator integriše sa Adobe Sensei-om, kao i nešto novijim alatima i efektima.

Photoshop dobija veštačku inteligenciju

Adobe Photoshop 2021

Najpoznatiji softver za uređivanje fotografije od iduće godine biće obogaćen veštačkom inteligencijom. Naime, Adobe je najavio integraciju „neuronskih filtera“ zasnovanih na Adobe Sensei-u. Novi filteri omogući će vam da automatski primenjujete retuširanje, kao što je npr. prenos stila, bojenje crno-bele fotografije, korekcija kože, efektivnije zumiranje fotografije za njenu nadogradnju ili mogućnost promene starosti, ali i drugih osobina na portretu. Unutar novog softvera olakšana će biti i zamena neba na fotografiji.

XD dobija 3D komponente

Adobe-jev dizajnerski softver dobiće 3D elemente koji nose naziv „3D Transformation“. Omogući će da objekti imaju dubinu, da mogu da se okreću ili pomeraju iz jedne ravni u drugu. Ova novost se odnosi na oblike, ali i na tekst. Napravljena je i nova ekstenzija za Adobe XD Visual Studio Code u cilju olakšvanja da programeri preuzmu dokumenta od dizajnera i kreativaca, a da ne moraju da napuste svoje radno okruženje.

Ostali noviteti

Lightroom će u novu godinu ući sa novim bojama. Naime, preispitani su sistemi za korekciju boja unutar ovog softvera. Od 2021. godine taj alat biće u obliku koluta, a njegova funkcija se naziva „Color Grading“ i nudi više mogućnosti nego ikada pre.

Adobe Aero imaće mogućnost za novu aplikaciju i beta verziju za Ios. InDesign dobija funkcije koje će udružene pojednostaviti deljenje dizajna i softvera za video montažu. Premier Pro, kako je najavljeno, moći će automatski da generiše titlove, a After Effects poboljšaće svoj 3D efekat. Dok će Premier Rush u novu godinu ući obogaćen novim elementima, uključujući zvučni zapis, ilustraciju i nove efekte.

Partneri