Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop CC – Softver za obradu fotografija, a pogotovo ukoliko se misli na program za naprednu obradu fotografija, ima svoje ime i prezime, a to je svakako Adobe Photoshop. Ovaj Adobe alat je više od dve decenije sinonim za obradu fotografije, foto montažu, pa čak i stvaranje digitalnih fotografija. File format napravljen u Photoshop-u nosi ekstenziju .PSD i može sačuvati čitavu istoriju stvaranja finalne verzije fotografije odnosno digitalnog imidža sa uključenim maskama, transparencijama, stilovima teksta, efektima,… Konačna verzija se, takođe, može snimiti u svim poznatim ekstenzijama: BMP, JPG, PNG, TIF, GIF,…

Adobe Photoshop CC – funkcionalnosti kroz verzije

Prva edicija, ovog sada već barda među računarskim softverima za obradu fotografija, objavljena je davne 1990. godine i to za Mac OS platformu da bi tek dve godine kasnije doživeo i svoju inkarnaciju za Windows. Aktuelna verzija Photoshop-a je CC (Creative Cloud) objavljena je u junu 2013. godine. Budući da je licencu Photoshop-a sada moguće kupiti samo kroz pretplatu korisnici kroz CC uvek mogu računati na najnovije funkcionalnosti. Tako je Photoshop CC u proteklih, skoro tri godina, dopunjen velikim brojem novih alata.

Photoshop CC   ( novembar 2015. )

– nove mogućnosti Creative Cloud biblioteka
– poboljšano radno okruženje za dizajnere
– unapređena podrška za artbordove (artboards)
– bolje korisničko iskustvo na touchscreen uređajima
– više kontrole u okviru Camera Raw 9

Photoshop CC (jun 2015.)

– ažuriranje promena na svim povezanim dokumentima
– brža pretraga fotografija i grafika
– brže i jednostavnije eksportovanje
– jednostavna štampa 3D sadržaja
– upotpunjena podrška za HiDPI ekrane

Photoshop CC ( april 2015. )

– unapređeni rad sa HDR bitmapama (bitmaps)
– bolja podrška za panoramske fotografije
– optimizacija brzine softvera

Photoshop CC (oktobar 2014.)

–  Creative Cloud biblioteke
– podrška za Windows touch uređaje
– novi profili za 3D štampače
– uveden izvoz SVG grafika (SVG graphics)
– poboljšane performanse Mercury Graphics Engine-a

Photoshop CC – ostale verzije ( jun. 2013.)

Funkcionalnosti koje se u ovom alatu sada podrazumevaju i koje su dodatno unapređene je Adobe tim nekoliko godina unazad razvija, dodavao i poboljšavao. Neke od njih su: uvođenje i proširenje podrške za 3D štampu, podršku za veći broj 3D file formata, unapređenje i poboljšano povezivanje Smart Objecta, Adobe Camera Raw 8, uvođenje Adobe generatora, verziranje rada u realnom vremenu, dodavanje potpuno novog Smart Sharpen koncepta, Camera Shake Reduction,…

Photoshop CC   (jun 2016. )

Najnovija nadogradnja je donela sledeće novine:
– Liquify sekcijaspecijalizovana za lice (face)
– Unapređen rad sa maskama (mask)
– Mogućnost analize fontova (match font)
– Unapređeni Crop – Content-Aware Crop
– Usavršena Adobe Stock integracija
– Export color profila
– 3D printing
– Direktna veza sa Adobe Experience Design CC

Photoshop CC (maj 2020.)

Najnovija nadogradnja je donela neke nove korisne funkcije, uključujući novu Warp mogućnost, bolju auto selekciju i niz manjih promena interfejsa koji se kombinuju da bi korisnik postao produktivniji. U nastavku vam donosimo najznačajnije promene na Photoshop softveru:

 • Bolja auto selekcija – zahvaljujući alatu Adobe Sensei koji je implementiran u najnoviju verziju softvera, Photoshop putem analize pogađa i detektuje predmet koji želite da označite.
 • Usavršena je opcija Select and Mask koja sada omogućava da izolujete sve oko objekta (olakšava npr. izdvajanje jedne osobe iz grupe).
 • Panel Properties takođe je poboljšan raznim dodacima. Među njima su brze opcije, kao što su Ukloni pozadinu, koja koristi istu Sensei tehnologiju kao i Select Subject. Na dnu se nalaze i tasteri za brzu akciju za pretvaranje tipa u Frame i u Shape objekat.
 • Customizable Warp je nešto kao usavršenija opcija Image Warp-a, koja omogućava slobodniju transformaciju oblika objekta koji se obrađuje.
 • Novi unapređeni već postojeći uzorci, oblici i gradijenti unutar Photoshop-a sada su jednostavniji za pretraživanje, a njihov grafički prikaz pokazuje vam tačno ono što ćete da dobijete odabravši ih.
 • Context-Aware Fill Changes usavršen je u odnosu na njegovo “izdanje” iz 2019.
 • Layer Comps within Smart Objects usavršen je tako da više ne morate da otvarate novi prozor kako biste načinili promenu.

Photoshop CC 2021

Najpoznatiji softver za uređivanje fotografije od iduće godine biće obogaćen veštačkom inteligencijom. Naime, Adobe je najavio integraciju „neuronskih filtera“ zasnovanih na Adobe Sensei-u. Novi filteri omogući će vam da automatski primenjujete retuširanje, kao što je npr. prenos stila, bojenje crno-bele fotografije, korekcija kože, efektivnije zumiranje fotografije za njenu nadogradnju ili mogućnost promene starosti, ali i drugih osobina na portretu. Unutar novog softvera olakšana će biti i zamena neba na fotografiji.

Photoshop CC 2022:

 • Alat “Object Selection“ brze selekcije čini još jednostavnijim zahvaljujući Adobe Sensei (veštačkoj inteligenciji);
 • Photoshop sada može automatski da odvaja objekte koje nađe na sloju;
 • Dodata su još tri nova Neuralna filtera za tintiranje slika (Lanscape Mixer, Harmonization i Color Transfer). Drugi Neuralni filteri su unapređeni (Depth Blur, Superzoom, Style Transfer i Colorize);
 • Opcija Copy/Paste iz Illustratora u Photoshop je unapređena;
 • Ugrađene su i nove opcije za gradijente kako bi izgledali što sličnije onim koje vidimo u stvarnom svetu;
 • Novi panel za komentare (Comments panel) omogućava vam brzo deljenje rada sa klijentima i kolegama kako biste što pre dobili feedback u samoj aplikaciji (ova opcija dostupna je i za desktop i za iPAD verziju);
 • Unapređen je i “Export As dialog box“;
 • Brže renderovanje;
 • Unapređena jezička podrška za tipove slojeva;
 • Funkcija “Content Authenticity“ (autorska prava) sada je dostupna u Photoshopu, tako da ćete moći da zaštitite vaša autorska prava, naročito ako je u pitanju njihova prodaja kao NFT;
 • Dostupna je podrška za “Camera Raw“ na iPad-u, Smart Objects, Dodge, Burn…

Photoshop CC – licenciranje

Adobe Photoshop se više ne može nabaviti kao trajna licenca, već samo kroz godišnju pretplatu i to na dva načina:

 1. Licenca za pojedinačnu Photoshop Creative Cloud aplikaciju (pretplata na 12 meseci). Osim za Photoshop važi i za sve druge Adobe ojedinačne aplikacije ( Illustrator, InnDesign, Acrobat…).
 2. Licenca za godišnju pretplatu na sve Adobe Creative Cloud aplikacije (Creative Cloud for teams).

Oba načina licenciranja vam osim rada u samoj aplikaciji daju i mogućnost korišćenja  Adobe Cloud servisa.

Photoshop Creative Cloud probna verzija

Photoshop CC besplatnu probnu verziju (trial u roku od 30 dana) može preuzeti na sledećoj strani. Detaljnije informacije za Photoshop Creative Cloud možete pronaći u dokumentu samog prozvođača, a možete pročitati i njegovo poređenje funkcionalnosti sa starijim verzijama.

Photoshop Creative Cloud cene

Cene za Photoshop CC licence (pretplata na pojedinačne aplikacije i kompletan Adobe paket) možete pronaći u cenovniku na: http://extreme.rs/cenovnik/.

Za sva pitanja i nedoumice vezane za ovaj alat nam se možete obratiti na softver@extreme.rs.