Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop CC

Adobe Photoshop CC – Softver za obradu fotografija, a pogotovo ukoliko se misli na program za naprednu obradu fotografija, ima svoje ime i prezime, a to je svakako Adobe Photoshop. Ovaj Adobe alat je više od dve decenije sinonim za obradu fotografije, foto montažu, pa čak i stvaranje digitalnih fotografija. File format napravljen u Photoshop-u nosi ekstenziju .PSD i može sačuvati čitavu istoriju stvaranja finalne verzije fotografije odnosno digitalnog imidža sa uključenim maskama, transparencijama, stilovima teksta, efektima,… Konačna verzija se, takođe, može snimiti u svim poznatim ekstenzijama: BMP, JPG, PNG, TIF, GIF,…

Adobe Photoshop CC – funkcionalnosti kroz verzije

Prva edicija, ovog sada već barda među računarskim softverima za obradu fotografija, objavljena je davne 1990. godine i to za Mac OS platformu da bi tek dve godine kasnije doživeo i svoju inkarnaciju za Windows. Aktuelna verzija Photoshop-a je CC (Creative Cloud) objavljena je u junu 2013. godine. Budući da je licencu Photoshop-a sada moguće kupiti samo kroz pretplatu korisnici kroz CC uvek mogu računati na najnovije funkcionalnosti. Tako je Photoshop CC u proteklih, skoro tri godina, dopunjen velikim brojem novih alata.

Photoshop CC   ( novembar 2015. )

– nove mogućnosti Creative Cloud biblioteka
– poboljšano radno okruženje za dizajnere
– unapređena podrška za artbordove (artboards)
– bolje korisničko iskustvo na touchscreen uređajima
– više kontrole u okviru Camera Raw 9

Photoshop CC (jun 2015.)

– ažuriranje promena na svim povezanim dokumentima
– brža pretraga fotografija i grafika
– brže i jednostavnije eksportovanje
– jednostavna štampa 3D sadržaja
– upotpunjena podrška za HiDPI ekrane

Photoshop CC ( april 2015. )

– unapređeni rad sa HDR bitmapama (bitmaps)
– bolja podrška za panoramske fotografije
– optimizacija brzine softvera

Photoshop CC (oktobar 2014.)

–  Creative Cloud biblioteke
– podrška za Windows touch uređaje
– novi profili za 3D štampače
– uveden izvoz SVG grafika (SVG graphics)
– poboljšane performanse Mercury Graphics Engine-a

Photoshop CC – ostale verzije ( jun. 2013.)

Funkcionalnosti koje se u ovom alatu sada podrazumevaju i koje su dodatno unapređene je Adobe tim nekoliko godina unazad razvija, dodavao i poboljšavao. Neke od njih su: uvođenje i proširenje podrške za 3D štampu, podršku za veći broj 3D file formata, unapređenje i poboljšano povezivanje Smart Objecta, Adobe Camera Raw 8, uvođenje Adobe generatora, verziranje rada u realnom vremenu, dodavanje potpuno novog Smart Sharpen koncepta, Camera Shake Reduction,…

Photoshop CC   (jun 2016. )

Najnovija nadogradnja je donela sledeće novine:
– Liquify sekcijaspecijalizovana za lice (face)
– Unapređen rad sa maskama (mask)
– Mogućnost analize fontova (match font)
– Unapređeni Crop – Content-Aware Crop
– Usavršena Adobe Stock integracija
– Export color profila
– 3D printing
– Direktna veza sa Adobe Experience Design CC

Photoshop CC (maj 2020.)

Najnovija nadogradnja je donela neke nove korisne funkcije, uključujući novu Warp mogućnost, bolju auto selekciju i niz manjih promena interfejsa koji se kombinuju da bi korisnik postao produktivniji. U nastavku vam donosimo najznačajnije promene na Photoshop softveru:

  • Bolja auto selekcija – zahvaljujući alatu Adobe Sensei koji je implementiran u najnoviju verziju softvera, Photoshop putem analize pogađa i detektuje predmet koji želite da označite.
  • Usavršena je opcija Select and Mask koja sada omogućava da izolujete sve oko objekta (olakšava npr. izdvajanje jedne osobe iz grupe).
  • Panel Properties takođe je poboljšan raznim dodacima. Među njima su brze opcije, kao što su Ukloni pozadinu, koja koristi istu Sensei tehnologiju kao i Select Subject. Na dnu se nalaze i tasteri za brzu akciju za pretvaranje tipa u Frame i u Shape objekat.
  • Customizable Warp je nešto kao usavršenija opcija Image Warp-a, koja omogućava slobodniju transformaciju oblika objekta koji se obrađuje.
  • Novi unapređeni već postojeći uzorci, oblici i gradijenti unutar Photoshop-a sada su jednostavniji za pretraživanje, a njihov grafički prikaz pokazuje vam tačno ono što ćete da dobijete odabravši ih.
  • Context-Aware Fill Changes usavršen je u odnosu na njegovo “izdanje” iz 2019.
  • Layer Comps within Smart Objects usavršen je tako da više ne morate da otvarate novi prozor kako biste načinili promenu.

Photoshop CC – licenciranje

Adobe Photoshop se više ne može nabaviti kao trajna licenca, već samo kroz godišnju pretplatu i to na dva načina:

  1. Licenca za pojedinačnu Photoshop Creative Cloud aplikaciju (pretplata na 12 meseci). Osim za Photoshop važi i za sve druge Adobe ojedinačne aplikacije ( Illustrator, InnDesign, Acrobat…).
  2. Licenca za godišnju pretplatu na sve Adobe Creative Cloud aplikacije (Creative Cloud for teams).

Oba načina licenciranja vam osim rada u samoj aplikaciji daju i mogućnost korišćenja  Adobe Cloud servisa.

Photoshop Creative Cloud probna verzija

Photoshop CC besplatnu probnu verziju (trial u roku od 30 dana) može preuzeti na sledećoj strani. Detaljnije informacije za Photoshop Creative Cloud možete pronaći u dokumentu samog prozvođača, a možete pročitati i njegovo poređenje funkcionalnosti sa starijim verzijama.

Photoshop Creative Cloud cene

Cene za Photoshop CC licence (pretplata na pojedinačne aplikacije i kompletan Adobe paket) možete pronaći u cenovniku na: http://extreme.rs/cenovnik/.

Za sva pitanja i nedoumice vezane za ovaj alat nam se možete obratiti na softver@extreme.rs.