Obaveštenje: Primena novog načina kupovine softvera u okviru Microsoft Cloud Solution Provider programa licenciranja (CSP)

Od 14. oktobra 2021. počela je primena novog načina kupovine softvera u okviru Microsoft Cloud Solution Provider programa licenciranja (CSP) pod nazivom New Commerce Experience, a koji je tokom avgusta najavila kompanija Microsoft.

Ovo je najveća i najvažnija promena u CSP programu licenciranja još od 2015. godine čije su ključne karakteristike:

  1. Pored pretplata na licence sa godišnjim trajanjem i opcijom godišnjeg ili mesečnog plaćanja, uvedena je mogućnost licenciranja sa mesečnim trajanjem i mesečnim plaćanjem.
  2. Pretplatnici na licence sa godišnjim trajanjem (annual-term licence), bez obzira na opciju plaćanja mesečno/godišnje, imaju mogućnost smanjenja i/ili otkazivanja licenci samo na godišnjicu (datum isteka) takve licence,odnosno, najkasnije 72 sata od njene godišnjice (datuma isteka). Povećanje količine potrebnih licenci tokom trajanja pretplate mogu da urade kao i do sada, u bilo kom trenutku do godišnjice licence dok smanjenje količine nije moguće.
  3. Korisnici koji žele fleksibilnost licenciranja i mogućnost smanjenja/povećanja potrebne količine tokom godine, sada mogu kupovati mesečne pretplate (monthly-term licence) i upravljati potrebama na mesečnom nivou uz napomenu da je ta vrsta licenci 20% skuplja u odnosu na cenu licenci sa godišnjim trajanjem (annual-term licence). Razlika u ceni ne važi za licence Windows 365.
  4. Od marta 2022. u ponudi će biti i višegodišnje Microsoft 365 licence kao što je to slučaj sada sa Dynamics 365 licencama.

Kako ova promena utiče na postojeće korisnike licenci u CSP programu licenciranja?

Za sve postojeće korisnike, čija je godišnjica (datum isteka) licence do 10.7.2022. godine, važiće dosadašnja “stara” pravila još godinu dana od datuma godišnjice pretplate kao i mogućnost da se uradi tranzicija na novi način kupovine na zahtev. Nakon ovog datuma Microsoft će u ponudi imati samo licenciranje po modelu kupovine New Commerce Experience.

Plan za svakog postojećeg korisnika

Extreme prodajni tim je u potpunosti spreman da vas podrži u prelaznom periodu tako što će

  1. Pomoći da u potpunosti razumete novi Microsoft model CSP programa licenciranja
  2. Kreirati za svakog od korisnika, zajedno sa njim, plan za tranziciju sa starog na novi CSP model kupovine (New Commerce Experience) tako da se obezbedi optimalan odnos fleksibilnosti i troškova

Sa svim dodatnim pitanjima obratite nam se na softver@extreme.rs i odgovor očekujte u najkraćem mogućem roku.

Partneri