Novi Windows 365 za 31$ mesečno

Iz kompanije Microsoft, pored najave novog operativnog sistema Windows 11 o kome se u IT svetu govori poslednjih meseci, stiže još novosti. Naime, tokom konferencije Inspire najavljena je posebna verzija operativnog sistema Windows 11 – Windows 365, koja je nazvana još i Cloud PC.

O čemu je reč?

Naime, Windows 365 je Cloud verzija, za koju će biti moguće mesečno, godišnje ili višegodišnje plaćanje, baš kao što je to sada slučaj sa Office 365 paketom.

Ova nova i posebna verzija Windows-a u oblaku omogući će korisniku da u svakom trenutku, sa bilo koje tačke na svetu pristupi svim aplikacijama koje se nalaze unutar paketa, jedini uslov je adekvatna internet konekcija. Dakle, Windows 11 u oblaku zamišljen je tako da korisnicima bude neprestano dostupan, i to zahvaljujući virtuelnim mašinama. Ovim novostima naročito bi mogli da se obraduju poslovni korisnici. Njima je pristup poslovnim podacima i fajlovima neophodan uvek i svuda, pa čak i onda kada im računar nije pri ruci.

Koje su prednosti?

  1. Tzv. Enterprise nivo bezbednosti u više koraka;
  2. Posebne poslovne polise, kako bi pristup Cloud PC-ju uvek i svuda bio, ne samo praktičan, nego i bezbedan;
  3. Jednostavnija podešavanja;
  4. Korišćenje najsavremenijeg hardvera;
  5. Manji troškovi održavanja.

Kada će Cloud PC biti dostupan i koje licence će korisnici moći da nabave?

Prema najavama iz kompanije Microsoft, postojaće dve licence za Cloud PC:

Ono što je trenutno poznato jeste da će pretplata na neku od dve licence zavisti, kako od broja korisnika naloga, tako i od dužine trajanja pretplate (mesečna, godišnja, višegodišnja). Takođe, iz kompanije Microsoft rekli su kako će cena pretplate biti usklađena sa politikom kompanije namenjene poslovnim korisnicima.

Koliko će koštati Windows 365 Cloud PC konfiguracija

Kompanije koje imaju ispod 300 zaposlenih moći će da koriste CPU sa dva jezgra, 4 GB RAM-a i 128 GB-ta memorije, kao i Microsoft 365 aplikacije (Microsoft Teams-samo audio, Outlook, Excel, PowerPoint, OneDrive, AdobeReader, Edge, biznis aplikacije) za svega 31 dolar mesečno, po korisniku. Svi servisi dostupni su sa bilo kog mesta i uređaja sa adekvatnom internet konekcijom.

Iz kompanije Microsoft rekli su kako će ponuditi 12 virtuelnih mašina, pa će od njihove jačine zavisiti i sama cena pretplate, kao i od veličine same kompanije-klijenta. Najslabija konfiguracija podrazumevaće jednojezgarni CPU sa 2 GB-ta RAM-a i 64 GB-ta memorije, dok će najjači biti sa 8 jezgara u CPU-u, 32 GB-ta RAM-a i 512 GB-ta memorije.

Bitno je za naglasiti da će neke od funkcija zahtevati povezivanje na sistem sa Windows uređaja.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na softver@extreme.rs i odgovor možete očekivati u najkraćem mogućem roku.

Partneri