Adobe Max 2021: Šta je novo u Creative Cloudu?

Na ovogodišnjoj Adobe Max konferenciji, tradicionalno, su predstavljeni noviteti u okviru Creative Cloud aplikacija.

Kao i prošle godine, tako i ove, Adobe Max konferencija održana je online, a prisustvo je bilo besplatno za sve one koji su se prijavili na sam događaj. Konferencija je završena 28. oktobra, a u nastavku vam donosimo kratak pregled najavljenih unapređenja.

Šta je novo?

Creative Cloud Spaces i Canvas su dve novorazvijene usluge koje za cilj imaju unapređenje i olakšavanje “kreativne“ saradnje. Za sada se radi o beta verzijama aplikacija za koje je potrebna prijava za korišćenje. Radi se o aplikacijama, koje predstavljaju, tzv. “shared place“, gde svaki član tima može da pristupi i organizuje fajlove, biblioteke i linkove na jednom mestu.

Canvas predstavlja “novu površinu“ na kojoj vi i vaš tim možete da prikažete i vizualizujete kreativne radove, istražite, razmenite komentare i dođete do novih ideja, sve u realnom vremenu i istom pregledaču.

Photoshop će u novu godinu da uđe sa još više veštačke inteligencije, kako bi se korisnici više bavili kreativnim, a softver tehničkim delom posla. Neuralni filteri radiće za nekoliko sekundi nešto za šta bi nama bili potrebni sati, dok su selekcije opet dobile sjajna unapređenja. Saradnja sa Illustratorom podignuta je na još viši nivo.

InDesign je u proteklom periodu dobijao značajna unapređenja, no čini se kako je ono predstavljeno na Adobe Max-u, jedno od najznačajnijih do sada. Naime, InDesign moći će da preuzima boje, oblike i tekst sa bilo koje slike koja je u dokumentu, a veličina prikaza celog programa moći će da se podešava po želji.

Bridge donosi novi sistem rada, koji omogućava da se ponavljajući poslovi ubrzaju, dok će Lightroom imati mogućnost kreiranja moćnih maski, što omogućava moćne nedestruktivne efekte na fotografijama. Creative Cloud paket biće i dalje razvijan u pravcu što bolje online saradnje unutar tima i sa klijentima u realnom vremenu. Biblioteke su već unapređene, a u pripremi je i posebna platforma namenjena upravo kreativnom timskom radu.

Po prvi put Photoshopu i Illustratoru moći će da se pristupi kroz web browser, a kroz Substance 3D kolekciju biće otvoren potpuno novi pristup kreiranju sadržaja, što će omogućiti pravljenje realističnih virtuelnih fotografija, savršenih za prikaz i reklamu proizvoda.

Ostaje da vidimo kako će ova unapređenja zaista da izgledaju u praksi, te da ocenimo od kolikog značaja će da budu za naše poslove.

Partneri