Windows 10

Windows 10 je najnovija verzija operativnog sistema kompanije Microsoft koji je objavljen pod sloganom „Najbolji Windows do sada!“, a koji je u skladu sa tim doneo potpuno nove, revolucionarne funkcionalnosti kao što su Cortana, Xbox aplikacija i Microsoft Edge. Takođe, ovaj operativni sistem je prilagođen korišćenju na svim uređajima – smart telefonima, tabletima, laptopovima i računarima. Osim toga, tu su i novi Windows Store i Windows Software Development Kit koji vam pružaju potpuno drugačije iskustvo rada u  Windows 10 aplikacijama.

Najvažnije novine i funkcionalnosti

Start dugme

Na Windowsu 10 operativnom sistemu će vas sačekati identično Start dugme kao na Windows 7 verziji i to sa svim mogućnostima koje su tada bile dostupne. Osim spiska aplikacija i dokumenata, ovde možete  naći i pločice sa prečicama i polje za pretragu.

Microsoft Edge pretraživač

Windows 10 nudi novi pretraživač – Microsoft Edge koji je brz i jednostavan za korišćenje, a koji može da se koristi sa glasovnim asistentom – Cortanom.

Sigurnost

Windows 10 je najsigurniji Windows do sada – sa unapređenim bezbednosnim funkcionalnostima ovaj operativni sistem vam pomaže u borbi protiv malvera, virusa i drugih malicioznih programa.

Ostalo

Omogućen je Xbox striming sa konzole na tablet ili laptop i istovremeno pokretanje više virtualnih radnih površina pomoću Task View funkcije. Continuum vam olakšava kucanje dugačkih email poruka kada ste u pokretu, a  tu je i čitav niz nama poznatih aplikacija kao što su Mail, Calendar i aplikacija za upravljanje fotografijama koje su unapređene.

Licenciranje

Nabavka Windows operativnog sistema je moguća kroz sledeće načine licenciranja:

OEM

OEM softver je predviđen za isporuku uz nove računare, a ujedno je i najpovoljniji način da nabavite Microsoft softver.

GGK/GGW

Ovaj način licenciranja je identičan OEM načinu licenciranja, ali se primenjuje u slučaju kada uz računar nije nabavljen Windows operativni sistem ili kada želimo da izvršimo legalizaciju postojećih računara. Bitno je da napomenemo da GGW opcija pripada grupi količinskog licenciranja proizvoda pa uz njega ne dolazi COA nalepnica.

Maloprodajno pakovanje (FPP)

Kroz ovaj način moguće je kupiti novu licencu Windows 10 u kutijici ili nadogradnju na Windows 10 ukoliko imate neki od prethodnih verzija Windows operativnog sistema.

Količinsko licenciranje

Kod količinskog licenciranja imamo više načina nabavke i najbitnije je odrediti kako želite da nabavite softver – da li želite da kupite licencu za korišćenje u trajno vlasništvo ili želite da iznajmljujete licence. U oba slučaja postoji minimum licenci koje je potrebno nabaviti, a to je 5 licenci.