Windows 8

Iz kompanije Microsoft nam dolazi novi operativni sistem Windows 8 sa potpuno novim konceptom. Mnogi ga nazivaju i „hibridnim“ operativnim sistemom, jer su spojene funkcionalnosti iz klasičnog desktop-a sa funkcionalnostima koje su pretežno primenjive za tablet uređaje. Korisnicima je omogućeno da biraju da li će iskoristiti funkcije iz obe sfere.

Imate mogućnost da sve ono što vam je najvažnije i što najviše koristite, stavite kao prečice na novi startni ekran. Ovo znatno olakšava svakodnevni rad. Unapređena pretraga na samom start ekranu olakšaće Vam pronalaženje određenih dokumenata, elektronske pošte itd. Pored klasične pretrage, omogućena je pretraga i po instaliranim charm aplikacijama.

Novi operativni sistem podržan je i od strane novih uređaja koji Vam omogućavaju interakciju putem dodira, miša i tastature zajedno.

Windows8

Windows 8

Licenciranje

Nabavka Windows operativnog sistema je moguća kroz sledeće načine licenciranja:

OEM

OEM softver je predviđen za isporuku uz nove računare, a ujedno je i najpovoljniji način da nabavite Microsoft softver.

GGK/GGW

Ovaj način licenciranja je identičan OEM načinu licenciranja, ali se primenjuje u slučaju kada uz računar nije nabavljen Windows operativni sistem ili kada želimo da izvršimo legalizaciju postojećih računara. Bitno je da napomenemo da GGW opcija pripada grupi količinskog licenciranja proizvoda pa uz njega ne dolazi COA nalepnica.

Maloprodajno pakovanje (FPP)

Kroz ovaj način moguće je kupiti novu licencu Windows 8 u kutijici ili nadogradnju na Windows 8 ukoliko imate neki od prethodnih verzija Windows operativnog sistema.

Količinsko licenciranje

Kod količinskog licenciranja imamo više načina nabavke i najbitnije je odrediti kako želite da nabavite softver – da li želite da kupite licencu za korišćenje u trajno vlasništvo ili želite da iznajmljujete licence. U oba slučaja postoji minimum licenci koje je potrebno nabaviti, a to je 5 licenci.