CorelDRAW Graphic Suite 2020

Corel je u 2020 godinu ušao sa novom i osveženom verzijom CorelDRAW Graphics Suite-a, koji je kao i njegov prethodnik idealan za sve dizajnere od početnika do profesionalca. CorelDRAW Graphics Suite 2020 višenamenski je softverski paket, specijalizovan za grafički dizajn, prelom, ilustracije, uređivanje fotografija, web dizajn i web grafiku.

Novi CorelDRAW sadrži sledeće aplikacije:

 • CorelDRAW 2020 – za vektorske ilustracije i prelom stranica
 • Corel PHOTO-PAINT 2020 – profesionalna aplikacija za obradu fotografija
 • Corel Font Manager 2020 – TrueType i OpenType font management
 • Corel PowerTRACE – program za precizno pretvaranje bitmapnih slika u vektorske (deo CorelDRAW 2020 aplikacije)
 • Corel CAPTURE – alat za snimanje ekrana (screen capture tool, dostupan samo u Windows verziji)
 • CorelDRAW.app – online grafički dizajn u web browser-u
 • Corel AfterShot3 HDR – aplikacija za obradu RAW fotografija

Osnovna namena novog CorelDRAW Graphics Suite 2020 alata ogleda se u obradi i uređivanju fotografija, izradi vektorskih ilustracija,  postavci za profesionalni ispis, kontroli konzistentnosti boja na različitim medijima, kreiranju web sadržaja… Grafika koju budete kreirali za web pomoću ove aplikacije imaće oštre ivice, jer poseduju niz alata za savršene piksele. Takođe, u novom softverskom paketu CorelDRAW-a dostupna je podrška za PDF/X-4, kao i funkcija Publish to WordPress, koja omogućava direktan prenos različitih formata fotografija direktno na vašu WordPress stranicu.

 

CorelDRAW u svojoj ponudi od aprila meseca 2020. godine ima i dva nova proizvoda – CorelDRAW Standard 2020 i CorelDRAW Essentials 2020, koja se od CorelDRAW Graphic Suite 2020 razlikuje po znatno manjem broju aplikacija i jednostavnijim korištenjem.

CorelDRAW Standard 2020

CorelDRAW Standard 2020 savršeno je rešenje za entuzijaste (kakvih često ima među studentima) i male firme kojima je potreban osnovni grafički dizajn i uređivanje fotografija. Pomoću ovog softvera moguće je dizajnirati najrazličitije materijale, od razglednica i photo book-ova, pa sve do grafičkih rešenja za web i reklame.

CorelDRAW Standard 2020 sadrži CorelDRAW Standard 2020 i Corel PHOTO-PAINT Standard 2020 alate, a paket uključuje:

 • Quick Start Guide
 • Video materijale za vežbu
 • 1000 clipart dokumenata i digitalnih slika
 • 1000 royalty-free fotografija visoke rezolucije
 • 20 okvira i 175 fontova
 • Preko 60 profesionalno dizajniranih templejta, uključujući reklame, podsetnike i sertifikate

Iako se radi o pojednostavljenom softveru u njemu je moguće dizajnirati brošure, dokumente, ali i mnoge druge vrste sadržaja. Na retuširanju i poboljšanju fotografija radi se pomoću rešenja za uređivanje fotografija zasnovano na principu rada layerima – Corel PHOTO-PAINT. U CorelDRAW Standard-u 2020, kao i u Graphics Suite-u 2020 moguće je uređivanje teksta i dodavanje raznih efekata istom, pomoću alata OpenType tipografije. Uz ovu aplikaciju, grafiku za vašu web stranu možete da dovedete do savršenstva, jer vam na raspolaganju stoji cela kolekcija grafičkih alata.

CorelDRAW Essentials 2020

CorelDRAW Essentials namenjen je kućnim korisnicima, a nastao je pod sloganom “Oživite vaše ideje, jednostavno i sa stilom”, što mnogo govori i o njegovoj nameni. Pomoću ovog softvera možete da uređujete fotografije, da dizajnirate čestitke, priređujete fotografiju za objavu na društvenim mrežama i još mnogo toga.

Pomoću ovog softvera moći ćete da izrazite svoju kreativnost, ali i da ostvarite svoje privatne, kreativne projekte, a da pri tom ne naštetite ozbiljnije svom budžetu. Takođe, CorelDRAW Essentials daje vam mogućnost da svoju strast prevedete u interesantnu grafiku, sa mnogo više kontrole u odnosu na onu koju vam daju “one-click” aplikacije. Uz ovaj softver postepeno ćete graditi svoje samopouzdanje dizajnera, jer ćete uz odabir alatke da dobijete savet i objašnjenje o njenoj primeni, što vam daje mogućnost učenja.

Funkcije CoralDRAW Essentials 2020:

 • Vektorska ilustracija – osnovne linije i oblike pretvorite u složena umetnička
 • Izgled strane – kreiranje pozivnica, kolaža, dizajniranje više stranica, pomoću lenjira, rešetki i smernica u jednostavnijoj organizaciji objekata i postavljanje istih na željeno mesto
 • Tipografija – dodavanje teksta bilo kojem dizajnu, pomoću velikog broja različitih efekata
 • Upravljanje objektom – kontrolišite svaki element u vašem dokumentu pomoću kartice “Object” I kartice “Object Properties” (upravljanje formatiranjem i popunjavanjem objekata)
 • Laka upotreba boje – lako nanošenje boje, moguća promena prozirnosti objekta, kao i bojenje objekta obrascima, gradijentima
 • Kompatibilnost – jednostavno delite svoj dizajn sa drugima u uobičajenim formatima datoteka

Licenciranje CorelDRAW proizvoda:

Licencu za neki od CorelDRAW proizvoda možete nabaviti na dva načina – trajno ili kao godišnju pretplatu (12 meseci).

Budući da je od decembra meseca 2019. godine na snagu stupila odluka o nemogućnosti nadogradnje softvera CorelDRAW Graphics Suite novijom verzijom istog softvera, uz kupovoinu softvera preporučuje se i godišnje održavanje. Godišnje održavanje garancija je za siguran prelazak sa starije na noviju verziju softvera CorelDRAW Graphics Suite alata. U tom slučaju, korisnik licence i godišnjeg održavanja, neće morati da kupi novu licencu za novi softver onda kada se on pojavi na tržištu. Godišnje održavanje nije moguće obezbediti naknadno, nego isključivo u trenutku nabavke licence.

Probna verzija CorelDRAW

Besplatnu i probnu verzija CorelDRAW Graphics Suite 2020 možete pronaći ovde.

Cena za CorelDRAW proizvode

Cena za CorelDRAW Graphics Suite 2020, kao i za ostale proizvode CorelDRAW-a pronaći ćete na http://extreme.rs/cenovnik/.

Za sva pitanja i nedoumice vezane za ovaj alat nam se možete obratiti na softver@extreme.rs.